Rasmus på luffen ^^

Idag ställde vi in alla lastpallar i klassrummet där vernisagen kommer att äga rum imorgon och gjorde klart allting.
Vi "byggde ut" på sidorna med mer torvblock för att få till ojämn form. Det blev ännu en tur med elbilen och ännu mer grävande för att hämta mer material för att täcka upp torven. 
Vi satte också dit alla detaljerna och formbinderiarbeten.  
Naturen, staketet, Rasmus & Oskar, Martinas hus, Rasmus katt, dragspelet, tvättlinan med kläderna - jag är så himla glad, stolt och nöjd över hur j-la bra det blev! Och jag kan inte fatta hur snabbt allting har växt fram, helt amazing :)
Ser verkligen fram emot att få höra vad alla har att säga om vårt arbete imorgon ^^

Redesbuketter

Idag fick vi en paus från skapandet av Astrid Lingren-sagor och fick istället ägna större delen av dagen åt att skapa fritt utifrån det vi lärt oss hittills.
Jag bestämde mig för att göra redesbuketter, så jag började med att plocka björkris och göra reden. Allting flöt på fint, men sen blev ingenting som jag ville. Jag vet inte hur många gånger jag bytte blommor och jag kunde känna frustrationen komma krypande, men till slut fick jag ihop två buketter som jag blev nöjd med :)Projekt "Sagor av Astrid Lindgren", dag 2

Idag fortsatte vi arbetet inför öppet hus på lördag.
Lastpallen ska vara helt och hållet i vegetativ stil, något som jag tror att alla i gruppen hade lite svårt att hålla sig till. Vi hade väldigt tidigt en klar bild över hur vi ville att allting skulle se ut, och hade jobbat utifrån det. När man använder sig av vegetativ stil så ska ingenting förfinas - naturen ska efterliknas, precis så som den är. Så med det i bakhuvudet jobbade vi vidare med lastpallen.

Vi bytte ut formen till den blivande sjön. Kartongen som vi satte på sidorna för att hålla all sand på plats byttes ut mot plankor och "vägen" fylldes på. När vi avslutade igår så hade vi enbart lagt på gräs, vilket inte riktigt stämmer överens med utgångspunkten "utmed vägen". Så vi satte dit lite av varje av det vi hittade längstmed vägen :)
När allt var på plats kände vi oss jättenöjda, och allting med pallen är i princip klart, vi ska bygga ut lite åt sidan på några ställen med det får vi vänta med tills pallen är på plats inomhus ^^

På formbinderi-fronten så fick huset färg i form av blommor.
Så himla sött! Jag hade lätt kunnat tänka mig att bo i ett sånt hus ^^Jennie gjorde ett dragspel till Oskar :)Vi gjorde en sjö av blommor - tänk att få bada i den!Rasmus och Oskar fick sig lite solbränna, hår, och kläder.
Oskar fick sig även ett par skor och en jättesöt liten hatt ^^
Dag två av projektet avklarad och vi känner oss relativt färdiga. Det som är kvar att göra måste vi vänta med tills på fredag när pallen är inne där visningen ska vara..
Jag är jättenöjd över vad vi åstadkommit, och på så kort tid!

Jag vill även lägga till att jag och Jennie körde elbil för första gången idag och det gick utomordentligt bra! Jag är fantastiskt duktig på att svänga i kurvor och körde inte upp på gräsmatten en endaste gång...
:D


Projekt "Sagor av Astrid Lindgren", dag 1

På lördag är det öppet hus på skolan. Vi på floristutbildningen har fått i uppgift att göra en utställning med temat "Sagor av Astrid Lindgren". Vi har blivit indelade i mindre grupper och fått varsin saga och plats att jobba efter. I min grupp jobbar vi med Rasmus på luffen och har utmed vägen som utgångspunkt för arbetet ^^
Själva grunden och miljön ska vara i vegetativ stil och figurerna i formbinderi.

Alla grupper fick också varsin lastpall som allting ska byggas upp på.
Vi började med att plasta in den (:Eftersom vi är fyra personer i gruppen och det kändes lite onödigt att alla skulle fixa med samma grej så delade vi upp oss lite - jag och Carola jobbade på med grunden medan Malin och Jennie satte sig och började forma till figurer i oasis.

Vi ville bygga upp en grund av torvblock så Carola och jag satte igång med att såga upp lagom stora bitar. Fredrik hade sagt att det skulle vara ungefär som att skära i oasis, något som jag inte riktigt är beredd att hålla med om ;)Under tiden som vi sågade vidare gjorde Malin och Jennie ett hus, en Rasmus och en katt ^^
Vi fäste ihop torvbitarna med tråd och lindade sen några varv med stoltråd. Den blivande landsvägen fyllde vi med överblivna torvbitar och hällde sen i en egenmixad sand-och-grus-blandning som vi skapade en väg i landskapet med :)

När vi hade täckt torvblocken med gräs så insåg vi att vägen hamnade på tok för långt ner, så imorgon ska vi fylla på med mer sand för att få upp den.
Första dagen avslutade, och vi kom mycket längre än jag trodde imorse! Det har varit intensivt och väldigt roligt (som vanligt egentligen, haha)! Precis som med Lisebergs-projektet så är det här inte det första man tänker sig att man ska göra på en floristutbildning, men jag tycker att det är riktigt kul med de här inslagen och man får en bredare syn på vad man kan göra inom yrket ^^


Bordsdekorationer

Idag har vi haft Anna-Karin hela dagen och övat på bordsdekorationer. Vi repeterade förra veckans avlånga dekoration, men först fick vi testa på att göra en ny variant - nämligen en nivådekoration.

Vi började som vanligt med att fixa till oasisen och sätta en manschett av grönt i nederkant. Vi stack i två cannapinnar samt tre stormhattar på olika nivå för att få till höjden på dekorationen. Efter det satte vi i germini på samma sätt som med stormhatten, och två blad som jag glömt namnet på - en bak och en fram.
Vi satte i krysantemum som skulle gå i vinkel genom hela dekorationen, min vinkel var lite skev till att börja med, haha! Men lite omplaceringar och allting hamnade till slut där det skulle.
Sen placerade vi även ut tre rosor på olika nivåer och avslutade med två strån texasgräs.

Och så klart - täcka, täcka, täcka med grönt under arbetets gång för att dölja oasisen ^^

Till den avlånga dekorationen började vi med att sätta i de där bladen som jag inte kommer ihåg namnet på ;) Vi byggde upp en manschett av grönt och skapade den långa linjen med hjälp av stormhatt. En toppblomma sattes ut i form av en ros, och utifrån den skapade vi sen en centrallinje av rosor. Sen gjorde vi sidolinje av germini och krysantemum, fyllde ut eventuella tomrum och böjde in de stora bladen.Corsage & Takdekoration

I veckan har vi även testat på att göra ett lite finare corsage.
Vi började med att tejpa ihop två rosblad med oasisfix, skafta med rostråd och floratejpa. Sen limmade vi fast sidenband runt tejpningen, lindade med färgad myrtentråd och satte i pärlnål längst ner. När det var klart var det bara att dekorera bladet med hjälp av limpistol.

Medans vi höll på med det satte Fredrik upp en stor takkrona gjord av grenar som vi skulle dekorera med hjälp av glasrör. Alla lindade myrten kring varsitt glasrör och hängde upp. Sen i med vatten, nejlika och grässtrå som sattes ihop med en pärlnål och krysantemum.
Riktigt häftigt blev det!


Trådning & Skaftning (och en... rosett...?)

I veckan har vi bland annat tränat på trådning och skaftning med Fredrik.
Trådning använder man sig av för att förstärka en svag stjälk och därmed undvika att blomman går av eller slokar.Skaftning är en annan teknik där man förlänger eller skapar en "stjälk" med hjälp av tråd och floratejp.
Sen fick vi även testa på att göra en rosett i plastband. Det gick... inte så bra. När jag väl lyckades få den någorlunda bra så råkade jag släppa greppet för tidigt när jag skulle binda ihop och den föll isär. Kul... ;)

 


Bordsdekorationer

Igår gjorde vi bordsdekorationer hela dagen - riktigt roligt! Vi gjorde en dekoration med rund form och en avlång.

Vi började med att blöta, sätta ner och forma oasis i en kruka. Vi gjorde en manschett av läderblad runt hela krukans kant och efter det började vi sticka i rosor. Först toppblomman och sen rosor i nederkant, instuckna i linje. Med hjälp av höjden på blommorna bestämmer man hur hög eller låg hela dekorationen ska bli, och linjerna gör att man får en jämn dekoration.

När rosorna var på plats i linje var det bara att täcka med grönt för att dölja så mycket oasis som möjligt. Sedan avslutade vi med att sticka i statice :)

       (klicka på bilderna för att göra dem större)

Efter lunch började vi med den avlånga bordsdekorationen. Samma princip som med den runda, men ändå inte - här gällde det verkligen att få till lååånga linjer (vilket visade sig lite klurigt med lejongap som inte ville peka dit jag ville, haha).

Precis som med den runda dekorationen så gjorde vi först en manschett, satte i en toppblomma och täckte oasisen med grönt. Vi satte i rosor som fick skapa en centrallinjen, som korsar sidolinjen. I våra dekorationen skapade vi en sidolinje med hjälp av krysantemum.

När linjerna var klara behövdes bara lite utfyllnad och sen - voila, min första avlånga bordsdekoration ^^

                    


Nivåbukett

På förmiddagen idag fick vi testa på att göra en ny slags bukett - nivåbukett i grön botten. Vi började med en snabb tur till skogen för att plocka blåbärsris som vi sedan använde tillsammans med lite annat grönt för att skapa botten till buketten.Sen var det "bara" att sticka ner blommorna på plats i det gröna - det gällde att få ner blommorna i spiral, vilket var lätt att glömma bort ibland. Det var en aningen klurigt att få saker att hamna där man ville ibland men jag blev förvånad över hur snyggt resultaten blev - allas buketter såg jättefina ut ^^


               
                                      (klicka på bilderna för att göra dem större)


Efter lunch återgick vi till gårdagens projekt med att linda kransar. Idag var det dags att ta sig an granriskransen, så det blev en till tur ut i skogen. 
Att linda en krans i granris visade sig verka roligare än det egentligen var, haha ;) Men efter många suckar och aj fick jag ihop en krans.


Kransar

Idag fick vi lära oss att binda kransar.
Vi började med en tur ut i skolans berömda skog för att plocka på oss lite mossa och löv. Tillbaka i klassrummet började vi linda in våra halmkransar i vlislin och fästa med mälor.

  
(klicka på bilderna för att göra dem större)

Jag gjorde tre kransar - en med mossa och två med löv. Till den första lövkransen blandade jag lite olika löv, vilket jag sen tyckte blev lite väl kaotiskt så jag gjorde en i bara eklöv också.
Ser verkligen fram emot att få dekorera kransarna sen! ^^ 


Redesbuketter

Förmiddagen ägnades åt att repetera spiralteknik. Det var skönt att få repetera lite, men framför allt var det roligt att få jobba med alla fina blommor vi fick denna veckan :) 
Efter lunch gjorde vi reden av björkkvistar som vi sedan använde oss utav i bukett, och därav rubriken - redesbuketter. Det blev mycket klurigare helt plöstligt att lyckas få ihop en bukett, men till slut blev jag nöjd med min ^^Olika stilarter

Igår fick vi lära oss om olika stilarter, Fredrik (en av våra lärare) berättade lite om varje och gjorde sedan ett arrangemang för varje stilart.

Vi gick igenom:
- Dekorativ stilart
- Formal-linjär stilart
- Vegetativ stilart
- Formbinderi
- Transparent stilart

Det transparenta arrangemanget som Fredrik gjorde blev riktigt häftigt!Sen fick vi även testa på att göra ett eget arrangemang i dekorativ stil. Vi använda oss av oasis, cannapinnar (de grövre), midolinipinnar, dekorationsstenar, och så blommor så klart ^^  Jag valde också att sticka ner en svart pärla.


Projekt Liseberg

Vi fick i uppdrag att göra lite roliga saker som ska stå med på scenen på Liseberg när skolan ska dit och informera i helgen. Temat var "Kul på landet".
Min grupp fick i uppdrag att göra ett par stövlar i mossa och en korg.

Eftersom vi var så många i gruppen valde vi att dela upp arbetet - hälften av gruppen gjorde korgen och andra hälften, som jag tillhörde, gjorde stövlarna. 
Vi började med att göra grunden till stövlarna i kycklingnät och sedan klä in med mossa. 


                  
                                                      (klicka på bilderna för att göra dem större)

Under tiden höll de andra tjejerna på med korgen. 

         
(klicka på bilderna för att göra dem större)


När mossan väl satt på plats på stövlarna satte vi även dit lite snörning. Efter lite pill här och där var våra stövlar färdiga. Lite för stora att gå runt med på byn tyvärr ;)

 

Inte det första man tänker på att man ska göra när man pluggar till florist kanske, men jag tyckte att dagen var helt fantastiskt rolig! Hoppas verkligen att vi kommer få göra mer liknande projekt ^^2 september

Idag är det fredag, veckan har varit väldigt lärorik och så himla mysig! Det känns lyxigt att få pyssla hela dagarna :)


Idag fick vi i uppgift att göra buketter som skulle säljas till personal på skolan.
Vi skulle även namnsätta buketterna. Jag gjorde en Drömmar och en Lillasyster.

Spiralteknik

Igår fick vi äntligen plocka fram våra hinkar med blommor som vi snittade upp i måndags - här skulle det övas spiralsystem. 

Och som vi övade! Hela dagen stod vi och pillade ihop bukett efter bukett. Vi använder oss av samma blommor hela tiden, så när man fått ihop en bukett klipper man upp basten och börja om från början igen. Lite tråkigt de gångerna man faktiskt blev nöjd ^^

När man bygger upp en bukett i spiralteknik måste stjälkarna hela tiden gå åt samma håll i en spiral kring mittenblomman. Svårt att förklara med ord, men det var faktiskt lättare än det låtar och först verkade.

Vi jobbade med (i ordningsföljd från bilden här ovanför) läderblad, chrystamum (santini), rosor och tikki.

De första buketterna blev smått kaotiska, men när väl tekniken satt så började det se bättre och bättre ut :)


Slutligen gick vi ut och plockade lite rönnbär och nypon som vi använde oss utav.
Så mysigt höstigt!

Den första stiftade tärnbuketten

Onsdagen började med att vi först gick ut i skolområdet och införskaffade lite olika blommor, blad och annat smått & gott (nypon, rönnbär, m.m) som vi hittade. Tillbaka i klassrummet radade vi upp allting på bänken framför oss.Eftersom vi inte hade några direkta stjälkar att arbeta med så fick vi helt enkelt skapa/förstärka stjälkar med hjälp av olika trådar och floratejp. Efter mycket pillande, och några små diskreta svordommar över trådar som inte ville gå in där man själv ville, så var allting skaftat och klart. 

Jag tog tyvärr ingen bild på det, det blir så när man är helt inne i sin egna lilla skaftningsvärld, men när allting väl hade fått själk så började vi sätta ihop en liten bukett. Här fick vi ta limpistol till hjälp ibland för att få allting på rätta stället.  När buketten väl tagit form lindade vi in de konstgjorda stjälkarna i floratejp. Vi lindade även med sidenband för att få ett snyggt skaft att hålla i. Avslutningsvis dekorerade vi med färgad ståltråd kring skaftet, en pärla nertill och.. nu kommer jag inte ihop vad det där fluffet kallades för, men grönt fluff ^^


Uggleberget

Fredagen förra veckan spenderade vi ute i skogen kring och i reservatet Uggleberget. En väldigt mysig dag i en väldigt mysig skog! Vi fick bland annat lite kunskaper i överlevnad och då främst vad man kan äta om man skulle råka virra bort sig ute i skogen. Vi lärde oss också lite om i vilken omgivning olika växter trivs.

Vi fick även testa på att göra arrangemang i vegetativ stil där man försöker efterlikna naturen så mycket som möjligt. Det var riktigt roligt, jag fick verkligen upp ögonen för vilken stor material- och inspirationskälla skogen är.

Jag, Malin och Anna knåpade ihop dessa två:
Ett litet intro

För lite mer än en vecka sen påbörjade jag äntligen mina studier till florist (eller blomsterdekoratör om man vill vara petig med orden) på Sötåsen i Töreboda. De första dagarna var minst sagt intensiva med många nya intryck och mycket information från alla håll, men allting känns mer och mer toppen för varje dag som går!


Om någon skulle ha lyckats missa det så heter jag Emilia. Helene är mitt mellannamn, så bakgrunden till mitt val av bloggnamn är inte mer häftig än så. Bloggen är lärarnas idé från början och vi kommer använda oss av den för att både de och vi själva ska kunna följa allting vi pysslar med om dagarna. Jag tror även att den kommer vara ett fint minne av det här året :)


RSS 2.0